Shockwave therapie

Toepassingen

Gezien het biologisch effect van ESWT raadt men nu ESWT aan als eerste keus behandeling voor alle acute en chronische insertietendinopathieën (tendinoses/tendinitis).

  • Jumper's knee (Patellapeestendinitis/tendinose, Infrapatellaire insertietendinopathie): Pijn aan de voorzijde van de knie (onder de knieschijf) bij lang zitten, inspanning, trappen op en afgaan, die toeneemt bij druk. Komt vooral voor bij sporters die herhaald moeten springen (basketbal, volleybal en skieërs...)

    Iliotibiale band frictiesyndroom, tendinose van de pees van de musculus tensor fascia lata: drukpijn aan de buitenkant van de knie die toeneemt met strekken en buigen van de knie. Pijn bij trappen op- en afgaan. Pijn bij steun op het aangetaste been met knie in flexie van 30%. Komt meer voor bij joggers en wielrenners.

    Syndroom van Pellegrini-Stieda: Pijn en drukpijn aan de binnenkant van de knie (femurcondyl), soms warmte en roodheid, toenemende bewegingsbeperking in flexie. Op radiologische beeldgeving vindt men soms een verkalking in het mediale collaterale ligament.

    Pes anserinus (75% van de peesletsels t.h.v. de knie): Komt vooral voor bij tennisspelers, skieërs, wielrenners en sporters die herhaald springen (volleybal, basketbal...). Pijn aan de binnenkant van de knie bij lokale druk bij exorotatie, bij flexie en endorotatie tegen weerstand.

    Tendinose/tendinitis van de biceps femorispees: pijn aan de buitenkant van de knie (fibulakop) welke wordt opgewekt bij actief buigen van de knie tegen weerstand.

    Quadricepspeestendinose/tendinitis: Pijn aan de bovenkant van de knieschijf. Strekken van de knie tegen weerstand is pijnlijk.

  • Tenniselleboog of radiale epicondilitis (tendinose) : er treedt pijn op ter hoogte van de buitenkant van de elleboog als men de pols opheft tegen weerstand, ook als men op deze plaats drukt en als men de pols bij gestrekte arm in hyperflexie brengt.

    Golf-elleboog of epicondilitis medialis: er treedt pijn op aan de binnenkant van de elleboog bij het buigen van de pols tegen weerstand, tevens is er lokale druk en uitrekkingspijn.

    Bicepspeestendinose - tendinitis: pijn bij het plooien van de elleboog tegen weerstand en bij het werpen van een voorwerp.

    Tricepspeestendinose - tendinitis: pijn bij het strekken van de elleboog tegen weerstand, tevens ise er lokale drukpijn op de aanhechting van de triceps en pijn na inspanning aan de achterzijde van de elleboog.

  • Impingementsyndroom of inklemmingssyndroom waarbij een inklemming van de pezen van de rotator cuff gebeurt tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak. Door een overbelasting krijgen we een volumetoename van de pezen en dus ook een toename van de wrijving en een vermindering van de doorbloeding bij het opheffen van de arm. Dit kan bursitis, tendinose, verkalking, een gedeeltelijk of volledige scheur van de pees veroorzaken. Het inklemmingssyndroom ontstaat door hypertrofie van het ligament in het schouderdak.

    Verkalking, tendinose, scheurvorming kunnen optreden in alle pezen van de schouder, namelijk de supraspinatus, infraspinatus, biceps en subscalarispees. Tevens kan er een verkalking ontstaan in de bursa subacromialis.

  • Adductorentendinitis - tendinose: pijnklachten in lies en bovenbeen die toenemen met sporten. Lokale drukpijn, uitrekkingspijn (naar buiten bewegen van de heup) en contractiepijn (naar binnen bewegen van de heup tegen weerstand)

    Abdominale tendinose: drukpijn op de aanhechting van de buikspieren op het schaambeen, die toeneemt met hoesten en wanneer men de benen opheft tegen de weerstand.

    Tendinose van tensor fasciae latae: drukpijn ter hoogte van de trochanter major, pijn bij liggen op deze kant, wandelen, trappen doen, de pijn straalt soms uit tot in de knie.

  • Achteraan: (achillespeestendnose - achillespeestendinitis). Afhankelijk van het stadium wordt de pijn gevoeld na, tijdens of zonder belasting. Er is drukpijn en dikwijls is er een zwelling zicht en voelbaar. Tenenstand is pijnlijk.

    Buitenkant: Tendinose - tendinitis van de fibularis (peroneus) longus of brevispees. Soms is er lokale zwelling met drukpijn. Naar beneden bewegen van de voet tegen weerstand is pijnlijk.

    Binnenkant: Tendinose - tendinitis van de tibialis posterior pees. Dikwijls veroorzaakt door platvoeten. Naar binnen bewegen van de voet tegen weerstand en het passief naar buiten bewegen is pijnlijk.

    Onderkant: Fasciitis plantaris en hielspoor. Pijn aan de hiel. Vooral tijdens het lopen.

Behandelingswijze

Eerst wordt door middel van echografie de plaats en de diepte van het letsel bepaald. Volgens deze parameters wordt de behandelingskop op het letsel gefocusd.

De behandeling zelf duurt tussen de 6 a 9 min. Ze is pijnlijk maar goed te verdragen. Meestal volstaat 1 tot 6 behandelingen om de 7 dagen. De mensen die willen kunnen tijdens de behandeling een koptelefoon dragen tegen geluid van de behandeling.

  • Snelle drukstijging

    Hoge overdruk ( 500 bar = 50 Mp)

    Korte duur (< 10 �sec )

    Onderdrukfase

    Breed frekwentiespectrum (16 tot 20MHZ)

  • Luchthoudende organen

    Tumor

    Groeischijven

    Wervelzuil

    Schedel

    Pacemaker

  • Soms ziet men kleine puntvormige bloedingen

    Soms tijdelijke toename van pijn